Depunerea declaratiei 112.
1. Depunerea declaraţiei la organul fiscal competent se face în format hârtie, semnat şi ştampilat, conform legii, însoţit de declaraţia în format electronic, pe suport CD.
Declaraţia în format electronic, pe suport CD trebuie să cuprindă: Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate; Anexa 1.1 „Anexa angajator”; Anexa 1.2 „Anexa asigurat” (se completează câte o anexă 1.2 pentru fiecare asigurat).
2. Declaraţia în format hârtie trebuie să aibă înscrise:
- codul de identificare fiscală al contribuabilului
- datele de identificare al contribuabilului, potrivit formularului
- semnătura şi ştampila.
În cazul în care, în urma verificării formularului, codul de identificare fiscală nu corespunde cu cel din baza de date „Registrul contribuabililor”, declaraţia este respinsă, fără să i se atribuie număr de înregistrare.
3. Dacă codul de identificare fiscală este corect, se trece la etapa urmatoare.
Se vizualizează formatul electronic al declaraţiei, se verifică formatul electronic al declaraţiei, cu ajutorul programului de verificare, sunt verificate informaţiile înscrise în formatul electronic al declaraţiei cu cele înscrise în formatul hârtie prezentat.
4. În urma acestor verificări, se pot identifică următoarele trei cazuri de erori:
· formatul electronic al declaraţiei nu poate fi vizualizat,
· erori de structură a fişierului sau existenţa unor date incorecte,
· neconcordanţe între datele informaţiile înscrise în formatul electronic al declaraţiei şi cele înscrise în formatul hârtie.
În oricare din aceste situaţii, organul fiscal atribuie declaraţiei un număr unic de înregistrare care se generează automat prin aplicaţia informatică şi înscrie acest număr, precum şi data depunerii pe ambele exemplare ale declaraţiei.
Suportul CD se înapoiază contribuabilului, împreună cu al doilea exemplar al formatului hârtie al declaraţiei, pe care este înscris numărul de înregistrare şi data depunerii declaraţiei.
In această situaţie, contribuabilul trebuie să prezinte organului fiscal, în termen de 3 zile calendaristice de la înregistrarea formatului hârtie al declaraţiei, următoarele :
- copia formularului 112 în format hârtie, pe care a fost înscris, de organul fiscal, numărul de înregistrare şi data depunerii,
- declaraţia în format electronic, într-o formă care poate fi vizualizată, prelucrată, sau după caz, corectată.
Depăşirea termenului de 3 zile, duce la anularea numărului si datei de înregistrare iniţiale.
5. Dacă în urma verificărilor nu au fost identificate nici unul din tipurile de erori menţionate mai sus, declaraţia este acceptată. Organul fiscal atribuie declaraţiei un număr unic de înregistrare care se generează automat prin aplicaţia informatică şi înscrie acest număr, precum şi data depunerii pe ambele exemplare ale declaraţiei, contribuabilului revenindu-i, ulterior, obligaţia verificării stadiului declaraţiei, pe internet.
6. Stadiul de prelucrare a declaraţiilor depuse poate fi consultat de fiecare contribuabil accesând, pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, de la adresa: www.anaf.ro/StareD112 opţiunea Vizualizare declaraţie.
7. Dacă în urma vizualizării stării declaraţiei pe internet, contribuabilul constată că aceasta este considerată invalidă, acesta se va prezenta la organul fiscal cu o nouă declaraţie corectă, pentru care va primi un alt număr şi o altă dată de înregistrare.
Au obligaţia depunerii “Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”: persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori, precum şi entităţile asimilate angajatorului, care au calitatea de plătitori de venituri dependente, instituţiile publice care calculează, reţin, plătesc şi suportă contribuţii sociale obligatorii în numele asiguratului.
Comunicat al DGFP Vrancea.
ALTE INFORMATII DESPRE DECLARATIA 112
http://www.contabun.ro/tag/depunerea-declaratie-112-in-format-hartie/